Weerwater Pier, Almere

Pier, Art object, Project Team: René van Zuuk, Kersten Scheller, Dirk de Groot, Design: 1999 / 2013, Floor area: 1600 m²

The project of the Weerwater Pier in Almere dates from 1999. The pier was part of three commissions for city centre of Almere, including the apartment block ''The Wave'', and a bridge. The last two projects were completed in 2004.

The design of the original pier, spanning 200 meters in length, consisted of a wooden carpet, made out of 10 strips, 0.8 meters in width. These strips would run towards the end of the pier, from 1050 millimetres to 450 millimetres above water. The pier was initially intended to serve as an access road, leading a route from the city centre, to a yet to be built a restaurant on the Weerwater. However, the restaurant turned out not to be profitable, so in 2004 it was decided to construct only half of the pier. The incorporation of the P!T museum into the new city centre was the reason to complete the rest of the structure.

The starting point of the new design was the water trace of the existing pier and the new city centre development plan. The urban scheme dictated that a light, maritime element, of at least 3 meters in height, had to be installed at the end of the wavy wooden deck. In order to moor vessels, both for the P!T museum, as well as for cruise and recreation purposes, mooring heights between 500 and 1000 millimetres above the water were requested. The wooden pier deck solves this problem, by elevating the flowing strips on the west side of the pier. The deck culminates in a large flowing wave of approximately three meters high, a viewpoint, under which, a large stern light is placed. Here, the visitor can rest, protected from the wind and rain. The stern light has the nautical colours red, green and white. The surfaces are illuminated in the dark, and the light is visible from a great distance.