VILLA VAN DIEPEN

Private Villa, Almere NL, Project Team: René van Zuuk, Client: van Diepen family, Design: 1995, Completion: 1996, Area 147 m², Volume 450 m³

Van alle locaties in het gebied Filmwijk-Zuid is het kavel van de familie van Diepen het meest uitdagend. In tegenstelling to de meeste andere kavels ligt het niet aan het water en heeft het niet de privacy van een gesloten straatzijde, maar staat pal aan een rotonde. Stedenbouwkundige randvoorwaarden bepaalden dat de tuin op het oosten moest liggen. Om de bewoners van dit gecompliceerde kavel de nodige privacy te bieden en te beschermen tegen de ronddraaiende, binnen schijnende koplampen is de villa als een burcht vormgegeven.

Tot 4 meter hoogte bevindt zich een gesloten donkere bakstenen gevel waarin zich enkele schietgaten bevinden. De bewoners hebben hun leefruimte op de eerste verdieping. Door de glasstrook van 360° lijkt het dak te zweven. De badkamer en de slaapkamers zijn gesitueerd op de bagane grond.

De villa moest gebouwd worden met een beperkte budget. Het was echter mogelijk het woonvolume te voorzien van een torsiedak. Het is een regelvlak dat gedragen wordt door zes houten portalen. De liggers van de portalen zijn houten balken die geklemd zijn tussen de houten kozijnen die het glas vasthouden. De horizontale windbelasting wordt in de portalen opgenomen door de uiteinden van de balken met spankabels aan de eerste verdieping te bevestigen. Door de torsie in het dak moest de bovenkant van de glasband onder het dak schuin worden afgesneden. Op de hoek leidt een betonnen buitentrap naar boven. De trapballustrade gaat over in een tuinmuur. Het robuuste stoer ontwerp won in 1999 de architectuur prijs van Almere.