VILLA BROUWER

Private villa, Heiloo NL, Project Team: René van Zuuk, Kersten Scheller, Chris Collaris, Client: Brouwer Family Design: 2005-2006, Floor Area: 550 m², Volume: 2.000 m³

Heiloo is een kleine gemeente direct naast Alkmaar. De leefomgeving van Heiloo kenmerkt zich door veel groen en veelal traditionele architectuur. Binnen deze behoudende context is er in 2006 een meervoudige opdracht uitgeschreven voor het herontwerp van een bestaande villa. De opdrachtgever prefereerde een strak rechthoekig huis in de vorm van een doos. Dit bleek echter niet zondermeer mogelijk omdat het bestemmingsplan voorschijft dat er alleen een éénlaags huis met kap mag komen. Daarnaast schrijft het bestemmingsplan voor dat de maximale goothoogte 3.5 m mag zijn. Om toch de vorm van een doos te kunnen realiseren is er gekeken naar de bebouwing uit de omgeving. De meeste huizen zijn gerealiseerd als landhuistype echter een paar van de buurthuizen hebben een zadeldak.

Het programma van eisen vraagt om een woning van ongeveer 500 m2. Het maximale bebouwingsoppervlakte is 15 m x 20 m dit houdt in dat het niet mogelijk is om het totale oppervlakte op de begane grond te realiseren. Dat is de reden dat het volledige huis onderkelderd is. In de kelder zijn een logeerkamer, een fitnessruimte en een zwembad gepland. Om de logeerkamer van daglicht te voorzien is er aangrenzend aan de glazen buitengevel een grote patio in het maaiveld geplaast hierdoor verdubbeld de visuele ruimte van de logeerkamer en lijkt het of je op maaiveld zit. Het zwembad bevindt zich gedeeltelijk binnen en gedeeltelijk buiten het huis en loopt door tot achter in de tuin. 's Winters kan het buitenzwembad afgesloten worden door middel van een elektrisch verschuifbare glazen kap.

Op de begane grond bevindt zich de entree van de woning, deze is te bereiken met een brug die schuin over de patio van de logeerkamer loopt. Achter de entree, aan de tuinzijde bevindt zich de huiskamer en de keuken, oplopend naar de straatzijde bevinden zich twee slaapkamers.

Net als bij de reeds gebouwde projecten, Project X en Zilverparkkade, is de doos hier ook voorzien van een patroon. Was het patroon van deze twee projecten een horizontale omwikkeling die perfect het gebouw omwikkeld en sluitend is. Villa Brouwer heeft een driedimensionale structuur die de gehele doos passend omhult. De gevelpanelen worden gemaakt van polyesterbeton en hebben de vorm van een blad. Omdat het hele huis licht getordeerd is komen de afzonderlijke bladeren iets naar buiten (vergelijkbaar met een puzzel die je oppakt) en worden zo zichtbaar.