SPIKVOORDE II

School, Apartments, Deventer NL, Project Team: René van Zuuk, Kersten Scheller, Client: Landstad Projecten C.V, Developer: Le Clercq Planontwikkeling b.v., Start of design: 2003-2004, Completion: 2006-2007, Area: 2.060 m², Volume: 5.837 m³, Building costs: €2.409.000

Spikvoorde is onderdeel van De Vijfhoek, een uitbreidingswijk in Deventer. De locatie van het project bevindt zich op een markant punt in dit gebied, daar waar de toegangsweg tot de wijk uitkomt op een T-splitsing. De plek is vanuit alle richtingen zichtbaar en vraagt om een verticaal herkenningspunt. Daartoe is het gebouw zelf opgedeeld in segmenten waardoor een verticale structuur ontstaat die, vanaf de entreeweg gezien, versterkt wordt door de weerspiegeling in het water. In de geveluitwerking zijn juist de horizontale lijnen benadrukt, wat samen met de verticale segmentering een evenwichtig beeld oplevert. Het gebouw lijkt zich omhoog te schroeven vanuit de aarde, als een object zonder einde.

Het eerste segment ligt in het verlengde van de entreeweg en wordt vervolgens door middel van rotatie twee keer herhaald. De totale configuratie begeleidt zo de bocht van de weg die langs het water voert. Zo ontstaat een complex en pluriform beeld met desondanks een hoge graad van repetitie op elementniveau (vloer- en geveldelen).

De noordzijde is afwijkend; hier volgt de gedeeltelijk verzonken bouwmassa de aangrenzende straat. In feite toont het zich als een speelplaats op een opgetild maaiveld. De ingang van de school, die de eerste drie verdiepingen beslaat, bevindt zich hier. Erboven liggen negen appartementen, verdeeld over drie verdiepingen.