PAVILJOEN NIEUWE MARKT

Entrance parking garage, Shops, Lunchroom, Offices, Roosendaal NL, Project Team: René van Zuuk, Kersten Scheller, Chimo Vila-Belda, Jorrit Spel, Client: Municipality of Roosendaal, Start of design: 2005-2006, Completion: 2007, Area: 620 m², Volume: 4.000m³, Building costs: €1.600.000

De gemeente Roosendaal had de wens om de Nieuwe Markt, het centrum van de stad autovrij te maken door een enorme parkeergarage onder het gebied aan te leggen. Ze schreef een prijsvraag uit voor de nieuwe inrichting van het plein, in feite het dek op de tweelaagse kelder. Quadrat Stedenbouw en Landschap kreeg de opdracht. Zij stelden voor om het plein te bestraten met bruine en rode stenen, om vijftien bomen te laten planten, drie parkeergarageopgangen te maken en om een stadspaviljoen te plaatsen in de vorm van een ovaal. Het stadspaviljoen zal dienst doen als restaurant en lunchroom.

Toen in 2005 de aanbesteding voor de aannemers bijna afgerond werd besloot de gemeente om het paviljoen onderdeel uit te laten maken van de opdracht. Vandaar dat René van Zuuk benaderd werd om in een tijdsbestek van vijf weken een volledig ontwerp inclusief contractdocumenten te maken. Door de korte tijd die gelaten werd voor het ontwerp is de stedenbouwkundige vorm direct overgenomen in het ontwerp.

Het idee achter het stedenbouwkundigvoorstel was dat het paviljoen de markt in tweeën zou delen, waarbij twee delen zouden ontstaan die ruim aan zouden voelen maar die wel meer eigen karakter op zouden leveren. Binnen de gedachte van het stedenbouwkundig plan zou het paviljoen terrassen boven maaiveld bevatten. Deze terrassen zouden dan uitkijken over de marktactiviteiten die tweemaal per week plaats vinden. René van Zuuk heeft deze terrassen als aanleiding genomen om het plein op te laten lopen zodat deze openbare ruimte zouden worden. De toegangen van de terrassen naar het gebouw worden gevormd door knippen in het oplopende vlak. Door deze opzet is een openbare tribune gevormd die niet alleen op marktdagen maar ook tijdens optredens gebruikt kan worden. Aan de zuidzijde loopt de tribune naar zijn hoogste punt. Daar vormt het gebouw een uitkraging over de hoofdtoegang tot de parkeergarage. Deze oplossing zorgt ervoor dat er nog tot diep in de parkeergarage daglicht binnendringt.

Om er voor te zorgen dat de knippen in het dak gemaakt zouden kunnen worden is het hele gebouw opgezet in een stalen raster met een afmeting van 4,2 bij 4,2 meter. Het raster valt hier samen met de entree waardoor deze extra benadrukt wordt en een nieuwe richting op het plein introduceert die de ruimte meer dynamisch maakt. Het originele plein dateert van de jaren zeventig, met haar bijbehorende koude en monotone architectuur. Het nieuwe stedenbouwkundig plan geeft het plein warmte met de keuze voor baksteen en nieuwe bomen. Het nieuwe paviljoen is ontworpen om deze nieuwe richting kracht bij te zetten. Samen vormen ze een katalysator voor verdere vernieuwingen in het stadscentrum.