KINDERBOEDERIJ

Educational farm for childrens, Utrecht NL, Project Team: René van Zuuk, Client: Wijkbureau Noordoost, Utrecht, Start of design: 1996-1998, Completion: 1998-1999, Area: 750m², Volume: 2.800m³, Building costs: €1.100.000
Midden in het centrum van Utrecht was vroeger een gasfabriek gelegen. Toen deze fabriek werd gesloopt stond het terrein een lange tijd leeg. Na sanering van de grond is door de gemeente Utrecht besloten om er een recreatief park te plaatsen, het Griftpark. Stedenbouwkundige Han Beumer heeft een plan gemaakt voor het Griftpark waarin het hoofdelement werd gevormd door een centrale as die als een rode loper van noord naar zuid wordt uitgelegd. Stedenbouwkundig vormt de kinderboerderij 'De Griftsteede' de beëindiging van deze centrale as door middel van een spiraalvormige beweging die vergelijkbaar is met de staf van Sinterklaas. De Griftsteede bestaat uit een hoofdgebouw met vrijstaande stallen waarin de kinderboerderij, het Wijk Milieu Centrum, een educatieve ruimte voor voorlichting over de natuur en een speeltuinhonk zijn gehuisvest. Er volgde een trail and error onderzoek naar diverse spiraal georiënteerde structuren. Uit deze studie werd een structuur ontwikkeld die zijn oorsprong heeft in het tweedimensionale grondvlak en is opgebouwd uit een grid van hoofdliggers en gordingen. De hoofdliggers zijn de stralen in het grid en worden onderling aan elkaar verbonden met de gordingen (verbindingslijnen). De hoofdliggers zijn steeds met een zelfde afstand en hoek ten opzichte van elkaar geplaatst. Hierdoor ontstaat het patroon van een slakkenhuis. De verbindingslijnen lopen op onderling gelijke afstand evenwijdig aan elkaar. Door de heldere structuur zijn er maar twee soorten aansluitingen: die van twee hoofdliggers onderling en die van een hoofdligger en een gording. Dit zorgt ervoor dat het ontwerp eenvoudig te bouwen is, en dus betaalbaar blijft. De installaties in het gebouw zijn zo eenvoudig mogelijk gehouden. Er is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke ventilatie. Opwarming van het gebouw door de zon wordt door de grote overstekken tegengehouden. Alleen voor de bovenverdieping gaat dit niet op. Daar is een extra voorziening aangebracht om oververhitting te voorkomen. De stallen zijn natuurlijk geventileerd door een spleet tussen dak en raamkozijn, zodat er permanent buitenlucht binnenkomt. Ook hier zorgen grote overstekken en bakstenen muren voor een natuurlijke koeling. In de centrale hal is de houten constructie van het dak goed zichtbaar. Door de glasstrook in de kantoren op de eerste verdieping wordt het dak visueel opgetild. In de centrale hal kijkt men door het glas zowel naar het hoogste punt van het dak als naar het laagste punt dat uitmondt in de vijver op het plein. De plafondplaten zijn eveneens van hout. De houtplaten zijn geperforeerd om een goede akoestiek te bewerkstelligen. Met de toepassing van materiaalcombinaties met glas, staal, baksteen en hout is gepoogd het gebouw een moderne en toch warme, natuurlijke uitstraling te geven zoals je dat zou verwachten in een kinderboerderij.