BRANDWEERKAZERNE

Fire station, Technical service, GHOR, Da Vinci College - learning and workspace, Dordrecht NL, Project Team: René van Zuuk, Kersten Scheller, Peter Hagelaar, Wulf Oschwald, Client: Municipality of Dordrecht, Start of design: 2006, Completion: 2010-2011, Area: 7.000 m², Volume: 32.850 m³, Building costs: €10.000.000

In de tweede brandweerkazerne van de stad Dordrecht zijn naast de brandweer ook de Technische Dienst, de geneeskundige hulp bij ongevallen en rampen (GHOR) en lokalen voor het ROC (Da Vinci College) ondergebracht. Het nieuwe multifunctionele gebouw maakt onderdeel uit van het Leerpark; een gebied waarbinnen een intensieve samenwerking plaatsvindt tussen bedrijven en het ROC (Da Vinci College). De nieuwe brandweerkazerne dient dan ook als leer- en werkplek. In het masterplan is de nieuwe brandweerkazerne gepland op een driehoekig kavel aan de rand van het Leerpark, nabij de provinciale weg, de N3. In de bouwenvelop zijn een verspringende rooilijn en een minimale hoogte van 12 m opgenomen. Dit laatste moet ervoor zorgen dat de nieuwe brandweerkazerne zal dienen als geluidswal voor de daarachter gelegen schoolgebouwen.

De drie volumes die hierdoor ontstaan hebben ieder hun eigen functie. De meest westelijk gelegen ruimte is de uitrukhal waar zowel de brandweer als de GHOR gebruik van maakt. In het middelste volume bevinden zich de werkplaats voor onderhoud aan de voertuigen en ander materieel van de brandweer, er zijn tevens werkplekken voor hout- en metaalbewerking. De meest oostelijk gelegen ruimte is een open parkeergarage voor auto's, motors en fietsen. De uitrukhal is aan de straatzijde voorzien van een hal met de hoofdentree voor bezoekers. Medewerkers en leveranciers kunnen het gebouw betreden via een ingang bij de werkplekken.

Het programma van de brandweer omvat 25 overheaddeuren, die opgeteld meer ruimte vereisen dan de langste zijde van het kavel biedt. De oplossing is gevonden in een ontwerp waarin het bouwvolume op de begane grond wordt opgesplitst door twee 'straten'. Hierdoor wordt voldoende geveloppervlak gecreëerd voor het plaatsen van 25 overheaddeuren.

De drie volumes worden ruimtelijk en organisatorisch met elkaar verbonden door twee, erboven gelegen blokken, waarvan de oriëntatie 90 graden gedraaid is. De meest zuidelijke van de twee bestaat uit één bouwlaag en wordt in gebruik genomen door de Technische Dienst. Dit volume staat in verbinding met de werkplaats en uitrukhal op de begane grond. Het blok aan de noordzijde bestaat uit twee bouwlagen. Op de eerste verdieping bevinden zich woon- en slaapkamers, evenals een fitnessruimte en kantine voor de brandweerlieden. De kantoren, behorende bij de brandweerkazerne, zijn ondergebracht op de tweede verdieping.

Het concept van het stapelen van bouwvolumes wordt versterkt door de materiaalkeuze en de detaillering; de verschillende volumes hebben hun eigen materialisatie en worden door een glazen strook los gehouden van elkaar. De gevels van de volumes op de begane grond zijn gemaakt van donkere sandwichelementen met een golvend profiel aan de buitenzijde en overheaddeuren met licht gekleurde, translucente polycarbonaat platen. Hierdoor valt daglicht binnen in de ruimte van de voertuigen en in de werkplaats met aangenaam verlichte werkplekken tot gevolg. De gevel van de volumes op de verdieping is bekleed met een gefelste en geperforeerde aluminiumplaat, waarbij de perforatie tevens zorgt voor privacy en zonwering voor de achter de gevel gelegen functies. De kantoren op de tweede verdieping zijn ruimtelijk grootschalig opgezet. Dat wordt benadrukt door de grote hoeveelheid glas in de gevel en de glazen systeemwanden tussen de kantoorruimtes onderling. De gekozen materialen voor het exterieur geven het gebouw een industriële uitstraling, welke past bij de functie van een brandweerkazerne.