NA-DRUK-GELUK-BRUG

Bridge, Amsterdam NL, Project Team: René van Zuuk, Client: Municipality of Amsterdam, Start of design: 2004, Completion: 2010, Floor area: 940 m², Cost: €1.974.000

De Na-Druk-Geluk-Brug is onderdeel van de vernieuwde openbare ruimte rondom het vernieuwde Olympisch Stadion in het Noord-Zuid as gebied van Amsterdam. In materialisering en vormgeving heeft de brug een geheel eigen identiteit waardoor deze los staat van de twee werelden die zich aan weerszijden van het water bevinden. De eigen identiteit in de vormgeving van de brug wordt verder versterkt door een minimale detaillering. In de bewegingsrichting naar het Olympisch stadion toe bevindt zich een uitkijkpunt.

Door een omloop wordt de voetganger gedwongen om zijn focus te verleggen van de brug naar de omgeving. Tevens wordt op deze plaats de relatie van de brug met het water versterkt door een gat in het brugdek en wordt de voetganger geconfronteerd met een geheel ander beeld van de brug dan men van de zijkant zou vermoeden.

Het programma van eisen schreef een doorvaarhoogte van 2.4 meter voor en een doorvaarbreedte van 20 meter. Omdat de waterweg een breedte heeft van 40 meter en de brug in één keer deze breedte moest overspannen werd de constructiehoogte 1.2 m.

Deze afmetingen in combinatie met een maximale voorgeschreven helling voor het voetgangers brugdek van 4% zorgen ervoor dat het auto- en voetgangers-gedeelte van de brug zijn opgesplitst. Het autodek met een grotere helling ligt op de liggers en het voetgangersdek met de kleinere helling wordt onder aan de ligger gehangen.

Vanaf de zijkant zijn de afzonderlijke lijnen met elk hun eigen geometrische eigenschappen visueel samengebracht tot één geheel, waardoor ze de eigen identiteit van de brug versterken.