OVER ONS

BUREAU

René van Zuuk Architekten bv is een bureau dat sinds 1992 werkt aan zeer uiteenlopende opdrachten. Daarbij wordt de werkwijze gekenmerkt door het zoeken naar een bouwsysteem dat aansluit op het programma van eisen en de context van de specifieke opgave.

Het ontwerpproces begint altijd met het maken van een stedenbouwkundige maquette. In de maquette wordt de vorm en de grootte van het gebouw bepaald in relatie tot de omgeving. Tijdens deze fase vormt zich het concept en een eerste idee voor het te gebruiken bouwsysteem. Vervolgens worden de ruimtelijke structuren en de fysieke vormgeving op gebouwniveau onderzocht. Hierbij wordt gebruik gemaakt van maquettes en 2D / 3D computertekeningen. Voordeel van computertekeningen is de grote maatvastheid terwijl de maquette juist meer ontwerpflexibiliteit biedt. Beide methodes hebben daarmee hun eigen bijdrage in het proces. Het ontwerp wordt in deze fase verder ontwikkeld aan de hand van het concept. Het concept is ook leidend in de verdere uitwerking en detaillering van het project.

Duurzaamheid is geen op zichzelf staand doel maar wordt integraal opgenomen in het ontwerpproces, net zoals de reeds eerder beschreven aspecten. Er wordt gedacht aan aanpasbaarheid, energetische -en milieu aspecten om een duurzaam ontwerp te maken. Maar ook het complete voorkomen van het gebouw draagt hieraan bij. Een bijzonder gebouw maakt dat mensen het ook na jaren nog de moeite waard vinden om het gebouw te behouden.

René van Zuuk Architekten bv staat voor het realiseren van kostenbewuste ontwerpen met een hoge architectonische kwaliteit. Ieder project heeft een eigen vormentaal en een eigen karakter. Om dat te kunnen waarborgen houdt het bureau zich bezig met het gehele bouwproces; van de eerste ontwerpschets tot en met de oplevering.

RENÉ VAN ZUUK

Opleiding:
1982 - 1988
Technische Universiteit Eindhoven, Bouwtechnologie

Werkervaring:
1988 - 1989
Skidmore, Owings & Merrill London (UK) en Chicago (USA)

1989
Facilitair Bureau voor Bouwkunde Rotterdam Hoogstad, van Tilburg Architecten

1990 - 1992
Freelance

sinds 1992
Eigenaar en directeur van René van Zuuk Architekten bv, Almere
Verschillende architectuurjury's

1993 – 2003
Tutor aan de Academie voor Bouwkunst Amsterdam
Lid van examencommissie Academie Amsterdam, Rotterdam
Lid van examencommissie Academie voor Bouwkunst, Amsterdam
Tutor van workshops in Europa

2003 – 2004
Gastprofessor, Technische Universiteit Eindhoven

2005 – 2010
Professor, Technical University Eindhoven

sinds 2008
Eervol lid van de vereniging van Tsjechische architecten