Sportgebouw Boshuizerkade

Sportcenter, Leiden NL, Project Team: René van Zuuk, Kersten Scheller, Peter Hagelaar, Wulf Oschwald, Javier Paz Taibo, Client: Municipality of Leiden, Start of design:2009, Completion: 2012, Area: 1.590 m², Volume: 5.030m³, Building costs: € 1.677.500

Nederlands:

De gemeente Leiden vervangt de oude sportaccomodaties aan de Boshuizerkade in Leiden door twee nieuwe onderkomens. Zij zullen in gebruik worden genomen door twee voetbalvereniging een jeugdverenigingen en de opslag van het Leids sportbedrijf. De positie en de voetafdruk van de paviljoens lag vast in het stedenbouwkundig ontwerp van Buro Sant en Co. Zij geven ook vorm aan de openbare ruimte rond de paviljoens.

Door de grote verscheidenheid aan gebruikers is het harmonieus samen laten gaan van beide paviljoens het uitgangspunt geweest bij het ontwerp. De grootste voetbalvereniging neemt een paviljoen geheel in. Met de kleedkamers op de begane grond en de kantine en kantoorfunctie op de eerste verdieping. De kantine is met een lange glazen gevel gericht op de speelvelden. Waar de kantine op zijn breedst is krijgt de tegenoverliggende geveldeel eenzelfde raam. Hiermee ontstaat een visuele interactie met de buurt.

Deze interactie komt sterker naar voren in het andere paviljoen waarbij de lange glazen gevel op de straat gericht is. Deze gevel wordt gedeeld tussen de andere voetbalvereniging en de jeugdvereniging. Op de begane grond delen de drie gebruikers de ruimte.

English:

The municipality of Leiden was looking to replace the old sports facilities in Leiden with a new complex which would separate the youth football association from the Leiden sports company. The position and footprint of the pavilions was predetermined by Buro Sant and Co who were responsible for the urban design.

Due to the wide variety of users it was important to strike a harmony in balance between the two pavilions. The first pavilion is dedicated to Football. With the changing rooms on the ground-floor and the canteen and office function on the first floor, the canteen has a stretched glass façade which focuses on the playing fields. On the other side of the canteen is another glass façade which connects the pavilion visually to the surrounding neighbourhood.

Interaction is more apparent in the second pavilion where there is a glass façade running alongside the street, this wall is also the dividing wall that separates it from the youth soccer association. At ground level the amenities are shared between the pavilions.