Spikvoorde II

School, Apartments, Deventer NL, Project Team: René van Zuuk, Kersten Scheller, Client: Landstad Projecten C.V, Developer: Le Clercq Planontwikkeling b.v., Start of design: 2003-2004, Completion: 2006-2007, Area: 2.060 m², Volume: 5.837 m³, Building costs: €2.409.000

Nederlands:

Spikvoorde is onderdeel van De Vijfhoek, een uitbreidingswijk in Deventer. De locatie van het project bevindt zich op een markant punt in dit gebied, daar waar de toegangsweg tot de wijk uitkomt op een T-splitsing. De plek is vanuit alle richtingen zichtbaar en vraagt om een verticaal herkenningspunt. Daartoe is het gebouw zelf opgedeeld in segmenten waardoor een verticale structuur ontstaat die, vanaf de entreeweg gezien, versterkt wordt door de weerspiegeling in het water. In de geveluitwerking zijn juist de horizontale lijnen benadrukt, wat samen met de verticale segmentering een evenwichtig beeld oplevert. Het gebouw lijkt zich omhoog te schroeven vanuit de aarde, als een object zonder einde.

Het eerste segment ligt in het verlengde van de entreeweg en wordt vervolgens door middel van rotatie twee keer herhaald. De totale configuratie begeleidt zo de bocht van de weg die langs het water voert. Zo ontstaat een complex en pluriform beeld met desondanks een hoge graad van repetitie op elementniveau (vloer- en geveldelen).

De noordzijde is afwijkend; hier volgt de gedeeltelijk verzonken bouwmassa de aangrenzende straat. In feite toont het zich als een speelplaats op een opgetild maaiveld. De ingang van de school, die de eerste drie verdiepingen beslaat, bevindt zich hier. Erboven liggen negen appartementen, verdeeld over drie verdiepingen.

English:

Spikvoorde is a part of “De Vijfhoek” (The Pentagon), a new neighborhood in the city of Deventer in The Netherlands. The project is situated in a prominent location in this area - at a T-junction which offers a view to all directions. The distinct location calls for a vertical beacon that acts as a reference point within the neighborhood. Therefore the building has been split in segments that accentuate this vertical effect, this effect becomes more apparent when reflected in the water and seen from the entrance way The segments are horizontally split to create balance in the facade. 

The first segment is aligned with the entrance road. This volume get repeated two times by rotation. The complete configuration curves along the road that runs next to the water, creating a complex system to the eye but that is highly repetitive in building structure. 

The north side is different; the building is partly underground following the adjoining road. Here a primary school occupies the fist three floors of the building. Next to the entrance is a raised playground that helps to hide the school offices.