Dierenthuis

Animal Shelter, Almere NL, Project Team: René van Zuuk, Peter Hagelaar, Javier Paz Taibo, Client: Foundation Dierenthuis, Design: 2009, Area: 1940 m²

Nederlands:

Dierenthuis is een stichting die kansarme honden en katten opvangt. De stichting moet hun huidig onderkomen verlaten en heeft in Almere de kans gekregen om een nieuw dierenopvang te realiseren. Op het driehoekige 4400 m² grote kavel mag alleen een hoek van 690m² bebouwd worden.

Het programma voor het gebouw omvat, naast de vertrekken voor de honden en de katten, een ontmoetings- en informatieruimte voor bezoekers. De beheerders van het complex zullen met hun stagiaires ook hun intrek nemen in het pand.

Aangezien de bezoekers niet direct met alle opgevangen dieren in contact mogen komen is het van belang dat er ruimte gegeven wordt voor een gecontroleerde ontmoeting. Daarnaast moet voor bezoeker mogelijk zijn van een afstand de dieren te observeren.

Vanuit de binnenverblijven moeten de honden en katten de mogelijkheid hebben vrijuit in een buitenren te komen. De gemeente Almere heeft de voorkeur uitgesproken voor een architectonisch ontwerp dat in het landschap zal opgaan.

Het ontwerp is een lusvormig dakvlak dat vanaf de kruising gezien oploopt. Onder dit beloopbare dakvlak zijn in circulair verband drie zones aanwezig. Een entree biedt links toegang tot de publieke bezoekerszone en rechts tot de bewonerszone. De derde zone, de dierenzone, bevindt zich als sluitstuk tussen de twee. Het daarbij ontstane binnenplein zal overdekt worden en kan gebruikt worden voor de ontmoetingsmomenten tussen de bezoekers en de dieren. Als onderliggende structuur is een radiale verdeling toegepast. De in de plattegrond duidelijk leesbare radiale verdeling van de binnenruimes zet zich door in de buitenrennen die de rest van het terrein innemen.

English:

Dierenthuis – meaning animals at home – is an organization that looks after terminally ill cats and dogs. The organization was forced to leave their accomodation in the South of the Netherlands and Almere gave them the opportunity to build a new shelter in the city. A triangular plot was alloted of 4400 sqm.

The brief for the project indicated the need for a space for the cats and dogs to meet and an information are for visitors. There would also need to be office and living space for the managers and their trainees.

Given that the animals are very ill there would need to be a space for a controlled encounter between the visitors and the cats and dogs. To make the remaining part of their lives as relaxed as possible it was necessary that the animals are free to roam both inside and outside at their liberty. The municipality indicated that it was essential that the architectural intervention should blend into the surrounding landscape.

The design shows three main zones; living quarters for the management and trainees, living quarters for the animals and a space for visitors to meet the animals. The entrance gives access to these spaces and also a roof terrace which can be used to view the outdoor space for the animals from a safe distance. The living quarters for the animals gives access to an open outdoor areas which divides cats from dogs with fencing. There is a loop in the circulation that provides access to all the spaces and also works to seperate the dangerously ill animals from the visiting public.