Brandweerkarzerne Dordrecht

Fire station, Technical service, GHOR, Da Vinci College - learning and workspace, Dordrecht NL, Project Team: René van Zuuk, Kersten Scheller, Peter Hagelaar, Wulf Oschwald, Client: Municipality of Dordrecht, Start of design: 2006, Completion: 2010-2011, Area: 7.000 m², Volume: 32.850 m³, Building costs: €10.000.000

Nederlands:

In de tweede brandweerkazerne van de stad Dordrecht zijn naast de brandweer ook de Technische Dienst, de geneeskundige hulp bij ongevallen en rampen (GHOR) en lokalen voor het ROC (Da Vinci College) ondergebracht. Het nieuwe multifunctionele gebouw maakt onderdeel uit van het Leerpark; een gebied waarbinnen een intensieve samenwerking plaatsvindt tussen bedrijven en het ROC (Da Vinci College). De nieuwe brandweerkazerne dient dan ook als leer- en werkplek. In het masterplan is de nieuwe brandweerkazerne gepland op een driehoekig kavel aan de rand van het Leerpark, nabij de provinciale weg, de N3. In de bouwenvelop zijn een verspringende rooilijn en een minimale hoogte van 12 m opgenomen. Dit laatste moet ervoor zorgen dat de nieuwe brandweerkazerne zal dienen als geluidswal voor de daarachter gelegen schoolgebouwen.

De drie volumes die hierdoor ontstaan hebben ieder hun eigen functie. De meest westelijk gelegen ruimte is de uitrukhal waar zowel de brandweer als de GHOR gebruik van maakt. In het middelste volume bevinden zich de werkplaats voor onderhoud aan de voertuigen en ander materieel van de brandweer, er zijn tevens werkplekken voor hout- en metaalbewerking. De meest oostelijk gelegen ruimte is een open parkeergarage voor auto's, motors en fietsen. De uitrukhal is aan de straatzijde voorzien van een hal met de hoofdentree voor bezoekers. Medewerkers en leveranciers kunnen het gebouw betreden via een ingang bij de werkplekken.

Het programma van de brandweer omvat 25 overheaddeuren, die opgeteld meer ruimte vereisen dan de langste zijde van het kavel biedt. De oplossing is gevonden in een ontwerp waarin het bouwvolume op de begane grond wordt opgesplitst door twee 'straten'. Hierdoor wordt voldoende geveloppervlak gecreëerd voor het plaatsen van 25 overheaddeuren.

De drie volumes worden ruimtelijk en organisatorisch met elkaar verbonden door twee, erboven gelegen blokken, waarvan de oriëntatie 90 graden gedraaid is. De meest zuidelijke van de twee bestaat uit één bouwlaag en wordt in gebruik genomen door de Technische Dienst. Dit volume staat in verbinding met de werkplaats en uitrukhal op de begane grond. Het blok aan de noordzijde bestaat uit twee bouwlagen. Op de eerste verdieping bevinden zich woon- en slaapkamers, evenals een fitnessruimte en kantine voor de brandweerlieden. De kantoren, behorende bij de brandweerkazerne, zijn ondergebracht op de tweede verdieping.

Het concept van het stapelen van bouwvolumes wordt versterkt door de materiaalkeuze en de detaillering; de verschillende volumes hebben hun eigen materialisatie en worden door een glazen strook los gehouden van elkaar. De gevels van de volumes op de begane grond zijn gemaakt van donkere sandwichelementen met een golvend profiel aan de buitenzijde en overheaddeuren met licht gekleurde, translucente polycarbonaat platen. Hierdoor valt daglicht binnen in de ruimte van de voertuigen en in de werkplaats met aangenaam verlichte werkplekken tot gevolg. De gevel van de volumes op de verdieping is bekleed met een gefelste en geperforeerde aluminiumplaat, waarbij de perforatie tevens zorgt voor privacy en zonwering voor de achter de gevel gelegen functies. De kantoren op de tweede verdieping zijn ruimtelijk grootschalig opgezet. Dat wordt benadrukt door de grote hoeveelheid glas in de gevel en de glazen systeemwanden tussen de kantoorruimtes onderling. De gekozen materialen voor het exterieur geven het gebouw een industriële uitstraling, welke past bij de functie van een brandweerkazerne. 

English:

Together with the GHOR and the ROC, on the Learning Park in Dordrecht, a plot was assigned for a second fire station. This 'Multi functional aid station' lies on the edge of an educational district. A triangular plot was assigned to the fire station, where the front line should form a zigzag border edge. The urban plan also stated that the fire-station should be a minimum of 12 meters in height to act as a noise barrier between the school it backs on to and the N3 road opposite.

The project mainly consists of fire engine garages, seven mechanical workshops, a 24 hour social area and an office area. In total they occupy 5560m2. Additionally, parking spaces are provided for the 24 employees. There is also a smaller garage for the special ambulance service and its supporting functions which covers 400m2. The Regional Training Center is 190m2 in size, this is the smallest part of the complex which houses a number of classrooms and practice examination rooms.

The length of the overhead doors required for all vehicles exceedsthe lengt of the useable site parameter, the solution was found in creating two streets in which there was the right amount of spce for all the doors.

Reading left to right, or west to east, the three volumes that align the streets are first the Fire brigade and the special ambulance service; second the workshop and lastly 24 parking spaces. The entrance can be found on the Western facade, from here you can access the upper levels. The upper levels consists of two perpendicular volumes; in the first, facing the highway, there are the utility rooms and in the second volume, there is the 24 hour social area paired with the Regional training area which is over two storeys.

The concept of stacking the volumes is enhanced by the detailing used. On the ground floor there is a combination of translucent polycarbonate panels and black sandwich panels, here the translucent polycarbonate adds an even spread of light to the workshops and garages. The 24 parking spaces are enclosed by a stretched sheet metal fence. This type of perforated metal is also used in the first storey which is clad with perforated aluminum sheeting which simultaneously allows light into the spaces and dignifies the privacy of the workers. On the second floor the facade is completely open using a green tinted glass to provide a light working environment. There is an industrial palette used to help read the building as fitting to its function.